(Svenska) Peter Mossop om utvisningen av romer till Kosovo

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Peter Mossop, handläggare för Kosovo, Makedonien och Albanien vid Civil Rights Defenders, medverkar i Sveriges Radios Korrespondenterna i ett reportage om utvisningen av romer till Kosovo.

Civil Rights Defenders arbetar med att på olika sätt lyfta frågan om romers utsatthet i Kosovo. Vi arbetar även direkt på plats för att förbättra möjligheterna för romer i Kosovo. I Kolonia i Västra Kosovo har Civil Rights Defenders hjälpt till att förse romer med identitetshandlingar så att de kan tillgodogöra sig sina medborgerliga och politiska rättigheter, såsom rätten till vård, skola, omsorg och rätten att rösta.

Många romer utvisas från EU-länder, däribland Sverige och Tyskland, och skickas tillbaka till Kosovo där grundläggande mänskliga rättigheter inte kan garanteras. I Kosovo finns en strategi för återvändande men problemet är att det saknas kunskap och kapacitet för att implementera denna strategi. I ett fattigt land som Kosovo där arbetslösheten är cirka 45 procent, bland unga vuxna uppemot 75 procent, blir det svårt att ge människor förutsättningar för ett drägligt liv och att tillgodose mänskliga rättigheter.

För att lyssna på hela inslaget klicka på länken nedan, Peter Mossops uttalande börjar cirka 16 minuter in i programmet.

Korrespondenterna

Categories: Uncategorized.
Tags: Discrimination, Expulsion, Minority Rights, and Roma.
Regions: Kosovo.