(Svenska) Seminarium: vem bär ansvaret för den som tigger?

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

photo-1

Den senaste tiden har frågan om vem som bär ansvaret för att den som tigger ska få sina mänskliga rättigheter garanterade återigen satts på agendan. Inte minst efter att Vellinge kommun i Skåne nyligen röstat igenom ett förbud mot passiv pengainsamling – ett beslut som i praktiken främst påverkar hemlösa personer som tillhör den romska minoriteten.

Att förbjuda tiggeri strider mot både de mänskliga rättigheterna och ordningslagen, menar Civil Rights Defenders.

Nicoleta Bitu från Rumänien har arbetat för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i över 25 år. Hon är en frontfigur för den europeiska mobiliseringen av romska kvinnliga aktivister och för arbetet med romers rättigheter i regionen. Onsdagen den 18 oktober gästar Nicoleta Bitu Civil Rights Defenders och deltar i ett frukostseminarium för att diskutera situationen för romer i Rumänien och vad andra länder och EU kan göra.

-Vem ansvarar egentligen för att de mänskliga rättigheterna ska garanteras den som tigger? Vad kan hemlandet göra, och hur bör Sverige och andra EU-länder agera?
-Hur används pengarna som samlas in?
-Hur ser svensk lagstiftning ut – går det verkligen att förbjuda tiggeri?

Det är några av frågorna som kommer diskuteras. I seminariet medverkar:

Nicoleta Bitu, chef för romska organisationen Roma Center for Social Intervention and Studies.
John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Tid: Onsdag 18 okt kl 9–10.00
Plats: Civil Rights Defenders huvudkontor, Sergels torg 12, våning 12. (Hötorgsskrapan närmast Sergels torg, ingång bredvid Espresso House).
Språk: Engelska
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig.

Kaffe och smörgås serveras från kl 8.30. Välkommen!

Categories: Uncategorized.
Regions: Sweden.