(Svenska) Prideseminarium 29 juli: “Minoriteter inom minoriteter”

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Inbjudanpride
Foto: Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders och Expo bjuder in till ett seminarium på Stockholm Pride där vi kommer att diskutera normer kring sexualitet, etnicitet, religion och funktionsnedsätting ur ett minoritetsperspektiv – och vad mänskliga rättigheter har med saken att göra.

Vi belyser hbtq-personers situation i vissa minoritets- och urfolksgrupper i Sverige och frågar oss hur det är att vara same eller muslim och queer. Och vilka särskilda utmaningar står queerpersoner med funktionsnedsättningar inför? Hamnar de olika identiteterna på kollisionskurs eller berikar de varandra? På vilket sätt ökar utsattheten för diskriminering och andra kränkningar? Att inte leva efter normen kräver mod och styrka oavsett vilken kultur vi tillhör eller vilket ursprung vi har. Finns det en öppenhet att utforska sin queeridentitet inom minoritets- och urfolksgrupperna, eller leder diskriminering utifrån till krav på homogenitet inom gruppen? Finns det en slitning mellan kollektiva och individuella rättigheter? Och hur påverkar majoritetssamhällets förväntningar och föreställningar om etnicitet, ursprung och funktionsnedsättning queerpersoners möjligheter att vara sig själva?

Vi har bjudit in Tove Fahlgren och Tobias Poggats från projektet Queering Sápmi, Ardeshir Bibakabadi från hbtq-föreningen Homan och Christine Bylund, funktionsaktivist, scenkonstnär och knuten till den svenska Independent Living-rörelsen för ett spännande samtal om sexualitet, etnicitet och identitet och om att våga bryta mot normen. Moderator är Johanna Westeson, människorättsjurist på Civil Rights Defenders.

Välkomna!

Tid: Tisdag 29 juli kl 16.00-16.45
Plats: Pride House/Kulturhuset Stockholm, Plattanscenen

Läs mer on Expo här: www.expo.se

Alla seminarier under Pride är öppna så ingen föranmälan krävs. Seminariet är gratis och Pride House-pass krävs inte.

Categories: Events and Uncategorized.
Tags: Civil Rights Defenders, Event, Expo, Human rights, Minorities, Roma, and Sami.
Regions: Sweden.