(Svenska) 10 dec: Samers urfolksrättigheter i skuggan av statens markintressen

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

I januari 2015 granskas Sverige av FN:s människorättsråd. Sverige har halkat efter många andra länder när det gäller urfolksrättigheter och har för detta mottagit omfattande internationell kritik. Den 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter väljer vi därför att uppmärksamma Samers rättigheter och de pågående människorättskränkningar som en av Sveriges fem nationella minoriteter vittnar om.

Hör Marie Persson från Stoppa Gruvan i Rönnbäck samt ledamot i Sametinget belysa människorättssituationen för Sveriges urfolk. Seminariet kommer i synnerhet att fokusera på markrättigheter och den exploatering av naturresurser som pågår i samernas territorium Sápmi, det samiska folkets rätt till självbestämmande och hur Sveriges lagstiftning och praxis bidrar till en fortsatt kolonialisering av Sápmi och norra Sverige.

Marie kommer även att beskriva den lokala aktivism som utvecklats i kölvattnet av ett svenskt förtyck och vilka vägar det finns framåt för att förbättra samernas människorättssituation samt ett ansvarsutkrävande för pågående kränkningar.

Seminariet är på svenska och modereras av Johanna Westeson, människorättsjurist på Civil Rights Defenders. Om du inte kan närvara kan du följa seminariet live via Bambuser och ställa frågor till talaren direkt via chatten.

Datum och tid: 10 december 9:00 – 10:00. Frukost serveras från 08:30.
Plats: Civil Rights Defenders, Stora Nygatan 26, Stockholm.

Anmäl dig här senast den 9 december. 

Mer om Marie Persson: systemvetare, same och grundare av “Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby”. Marie lever i Tärnaby med sin familj och arbetar med grafisk formgivning i det egna företaget Kvanne grafiska. Sedan 2008 har Marie arbetat och egagerat sig i gruvsituationen, mänskliga rättigheter och urfolksrättigheter då det samiska området i Tärnafjällen hotas av storskalig nickelbrytning.

Vårt kontor ligger på andra våningen och byggnaden saknar ramp, hiss och handikappanpassade badrum. Om du har särskilda behov, kontakta oss så hittar vi en lösning.

Categories: Events and Uncategorized.
Regions: Sweden.