(Svenska) Färre i häkte och minskad isolering

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

I bekämpandet av brottslighet utgör häktning det mest ingripande tvångsmedlet mot en person som misstänks för brott. Regeringen gav därför i juli 2015 en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som ska minska användningen av bland annat häktning. Utredningen (SOU 2016:52) föreslår bland annat nya alternativ till häktning, en begränsning av häktningstiderna, lagstiftad rätt till mänsklig kontakt och särskilda regler för frihetsberövade barn.

Civil Rights Defenders är positiva till utredningens förslag om alternativ till häktning, men understryker vikten av att dessa alternativ inte förlängs jämfört med den förväntade tiden i häkte.

Vi är även positiva till förslaget om tidsgränser för häktning av vuxna och barn, och menar att förundersökningarna bör bedrivas på ett sådant sätt att skäl för att hålla någon häktad längre än 12 respektive 6 månader inte ska behöva finnas. Utöver det anser Civil Rights Defenders att undantag från de föreslagna bestämmelserna om häktestider inte ska få göras, samt att häktestidens maximala längd ska kopplas till brottets allvarlighet.

Vi anser att Statens institutionsstyrelse (SiS), vilken är en statlig myndighet som bland annat bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem, borde kunna vara rätt instans för att ta hand om unga häktade. Vi menar dock att SiS uppdrag för unga kriminella måste definieras tydligare och att nuvarande missförhållanden måste åtgärdas.

Avslutningsvis är vi kritiska till att utredningen inte belyser situationen för de klienter som är förvarsintagna enligt Utlänningslagen.

Klicka här för att läsa hela Civil Rights Defenders yttrande om utredningen Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52).

Categories: Uncategorized.
Tags: Inlåst – men inte utan rättigheter.
Regions: Sweden.