(Svenska) Pride provocerar i Moldavien

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Den 5-8 maj genomförs Pridefestivalen i Moldavien för 10:e gången. Vi finns på plats i huvudstaden Chisinau för att stödja vår partner GenderDoc-M och bidra till kampen för HBT personers rättigheter.

Pridefestivalen består även i år av möten, seminarier och kulturevenemang. Två korta manifestationer kommer att genomföras utomhus men tid och plats hålls hemliga in i det sista av säkerhetsskäl. I flera år har vi sökt tillstånd för att genomföra en stillsam parad men fått avslag med motiveringen att det skulle vara för provocerande för landets religiösa grupper.

Temat för i år lyder “För öppenhet och jämlikhet”. Festivalen hålls i skuggan av en hätsk mediedebatt, med hatspråk och hot mot homosexuella, vilken resulterade i att regeringen drog tillbaka förslaget till en ny lag mot diskriminering från parlamentet, trots att man redan hade godkänt lagförslaget i februari.

Civil Rights Defenders skickade den 21 mars ett brev till moldaviska parlamentariker och uppmanade dem att anta lagen. Debatten i moldaviska medier kom nästan uteslutande att fokusera på skyddet av sexuella minoriteter. Det faktum att lagen skulle förbjuda diskriminering på många grunder och därmed garantera lika rättigheter för alla moldaviska medborgare diskuterades inte offentligt.

Vi reagerade särskilt starkt på homofobiska uttalanden från högt uppsatta offentliga personer. Detta spär på intolerans och hat i samhället och visar att ansvariga myndigheter inte tar sina förpliktelser enligt internationell rätt på allvar.

För mer information eller för en intervju på plats kontakta Natasha Jevtic Esbjörnson, kommunikationschef på Civil Rights Defenders, 0709 -14 63 43.

Categories: News.
Tags: LGBT and Pride.
Regions: Moldova.