(Svenska) Presidentval i Vitryssland – vi finns på plats

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pressmeddelande 2010-12-16

På söndag den 19 december är det presidentval i Vitryssland, Europas sista diktatur. På ytan ser valet mer demokratiskt ut än tidigare val. Men skenet bedrar – regimen håller fortfarande de vitryska medborgarna i ett järngrepp och de förbättringar som skett är endast kosmetiska.

Robert Hårdh, Civil Rights Defenders chef, åker till Minsk på fredag 17 december för att följa valet på plats.  Han finns tillgänglig för intervjuer under hela helgen.

Civil Rights Defenders har bevakat situationen i Vitryssland under många år och tidigare sett hur diktaturregimen för en tid har dragit in klorna för att sedan plötsligt slå till och visa musklerna. Demokratiseringen som den vitryska regimen nu försöker ge sken av är ytterst kontrollerad. De förbättringar som genomförs kan på en given order omgående dras tillbaka.

För att verka tillmötesgående har Lukasjenka inför valet gett var och en av sina nio motkandidater två ocensurerade halvtimmar i statlig radio och tv. Oppositionen har kunnat genomföra valmöten i centrala Minsk utan att misshandlas av kravallpolis. Färre oliktänkande har dömts till en eller två veckor i fängelse strax innan presidentvalet jämfört med tidigare val. Men i grunden ändrar detta ingenting så länge de systematiska och grundläggande förändringarna av det vitryska samhället uteblir.

Tillsammans med flera vitryska och internationella människorättsorganisationer initierade vi nyligen ett upprop till Vitrysslands president med en uppmaning att arbeta för att mänskliga rättigheter ska respekteras i Vitryssland. Du kan hjälpa till. Stöd uppropet du också.

För mer information kontakta:

Robert Hårdh, chef Civil Rights Defenders, 0709-14 63 14
Joanna Kurosz
, programansvarig Österuropa och Centralasien, 0709-89 60 11

Categories: News.
Tags: Aleksander Lukashenka and Presidential election 2010.
Regions: Belarus.