(Svenska) Förslaget om en ny tillsynsmyndighet för polisen och Kriminalvården

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Yttrande

Under sommaren 2015 fick Polisorganisationskommittén i uppgift av Regeringskansliet att utreda om det finns ett behov av att inrätta ett fristående organ med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av polisen, inklusive Säkerhetspolisen, och Kriminalvården.

Civil Rights Defenders välkomnar förslaget att en ny tillsynsmyndighet bildas. Vi är dock kritiska till att utredningen inte behandlat den nya myndighetens uppdrag i relation till Sveriges internationella överenskommelser eller till de rekommendationer Sverige fått från berörda övervakningskommittéer.

I ett yttrande till Justitiedepartementet den 15 oktober skriver Civil Rights Defenders hur den föreslagna myndighetens mandat behöver utvecklas för att Sverige på ett bättre sätt ska kunna säkerställa rättssäkerheten inom kriminalvården och att enskildas mänskliga rättigheter tillgodoses i enlighet med de internationella överenskommelser Sverige åtagit sig.

Civil Rights Defenders menar bland annat att den nya myndigheten måste få ett uttalat uppdrag att opartiskt utreda anmälningar om brott som begås av polisen då vi anser att polisen inte bör utreda sig själv.

Klicka här för att läsa hela yttrandet.

Categories: News.
Tags: Inlåst – men inte utan rättigheter.
Regions: Sweden.