(Svenska) Rapport om etnisk profilering. Välkommen till lanseringsevent!

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Illustration: Ossian Theselius

Illustration: Ossian Theselius

RAPPORT OM ETNISK PROFILERING

VÄLKOMMEN TILL LANSERINGSEVENT!

.
“Jag har det senaste året rest fem gånger till Bryssel via Bromma. Jag blir stoppad varje gång. Och måste gå in i ett rum så att de ska kontrollera hijaben. Varje gång. Fem gånger! Det kan inte vara en slump”

I mitten av december lanserar Civil Rights Defenders, i samarbete med Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, Slumpvis utvald – en vetenskaplig studie om relationen mellan polisens brottsbekämpande arbete och människors etnicitet. Nu bjuder vi in till två lanseringsevent, ett i Malmö och ett i Stockholm!

För många människor hör det till vardagen att stoppas och misstänkliggöras av polisen endast på grund av att de har ett utseende som kan kopplas till en viss etnisk grupp eller religion. Erfarenheter som i längden riskerar att skapa och spä på ett misstroende mot myndigheten, med allvarliga konsekvenser som följd.

Frågan om etnisk profilering fick mycket uppmärksamhet 2013 i samband med polisens inre utlänningskontroller, Reva, som genomfördes vid tunnelbanan i Stockholm. Det uppmärksammades även stort i samband med DN:s avslöjande om polisens register över romer och under Husbykravallerna. Men trots att ämnet ofta varit föremål för debatt har det saknats systematisk forskning kring hur profilering används för att bekämpa brott och hur det upplevs av den som blir föremål för den.

Den 12 december lanserar vi rapporten i Malmö och bjuder in till ett fullmatat program! För dig som inte har möjlighet att komma har vi ytterligare ett lanseringsevent i Stockholm den 15 december.

Nedan hittar du programmet 
för Malmö samt Stockholm.

Vill du veta mer om bakgrunden till rapporten och hur studien genomförts? Klicka här.


LANSERING MALMÖ 12 DECEMBER

Anmäl dig här.

.
Tid: 18.00 – 20.00
Plats: Inkonst, Malmö

Program

18.00 – 18.15 Mingel
18.15 – 18.30 John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders välkomnar och berättar om arbetet mot etnisk profilering. Civil Rights Defenders har bland annat drivit fallet om polisens register över romer och vann mot staten i Hovrätten tidigare i år.
18.30 – 18.40 Kortfilm av filmkollektivet Recapto Media.
18.40 – 19.40 Panelsamtal. Rapportförfattaren Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi på Stockholms universitet, presenterar slutsatserna från rapporten Slumpvis utvald – ras-/etnisk profilering i Sverige. I panelen deltar även Dr Victor Olisa, före detta polis och kriminolog, som senast arbetat som Scotland Yards Head of Diversity och har lång erfarenhet av att jobba mot etnisk profilering i Storbritannien. Även Nicolas Lunabba (verksamhetsledare på Helamalmö) medverkar. I hans arbete med ungdomar stöter han ofta på vittnesmål om polisbemötande som varit stigmatiserande och ibland även våldsamt. Moderator: Katri Linna, människorättsjurist på Civil Rights Defenders.
19.40 – 20.00 Diskussion och frågor.


LANSERING STOCKHOLM 15 DECEMBER

Anmäl dig här.

.
Tid: 18.00 – 20.00
Plats: Konsthall C, Hökarängen

Program

18.00 – 18.15 Mingel
18.15 –18.30 John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders välkomnar och berättar om arbetet mot etnisk profilering. Civil Rights Defenders har bland annat drivit fallet om polisens register över romer och vann mot staten i Hovrätten tidigare i år.
18.30 – 18.40 Kortfilm av filmkollektivet Recapto Media.
18.40 – 19.40 Panelsamtal. Rapportförfattaren Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi på Stockholms universitet, presenterar slutsatserna från rapporten Slumpvis utvald – ras-/etnisk profilering i Sverige. I panelen deltar även Fatima al Doubakil (Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén), Diana Nyman (ordförande i Romska rådet) samt representant från polisen. Moderator: John Stauffer (chefsjurist, Civil Rights Defenders).
19.40 – 20.00 Diskussion och frågor.

Eventet genomförs i samarbete med Konsthall C.


Categories: Events and News.
Tags: Etnisk profilering, Lansering, and Rapport.