(Svenska) Seminarium MR-dagarna: “Staten och svenskheten”

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

mr-logga-lila-stor-300x236Den 10 november klockan 10.30-12.00 anordnar Civil Rights Defenders seminariet ”Staten och svenskheten” under MR-dagarna i Göteborg.

Beskrivning:

I december 2014 hävdade sverigedemokraternas dåvarande partisekreterare Björn Söder i en intervju att det är svårt att vara jude och svensk eller kurd och svensk samtidigt. Uttalandet väckte rättmätig och skarp kritik och ledde till viktiga frågor om nationalism och demokrati. Debatten som följde visar att frågor om ”svenskhet” och vilka som egentligen hör till fortfarande väcker starka känslor. Men vilket roll har statens institutioner i att upprätthålla kategorierna ”svensk” och ”osvensk” och vilka konsekvenser får detta för allas lika tillgång till mänskliga rättigheter i dag?

I vårt seminarium kommer vi att belysa hur staten manifesterar svenskhet, tillhörighet och utanförskap historiskt och i dag genom att sätta institutionella gränser för vilka som hör till, vilka som anses skyddsvärda och vilka som bevakas särskilt noga. Hur påverkar det vår idé om svenskhet och norm när romer registreras av polisen enbart för att de är romer? Vad händer med vår uppfattning om vilka som räknas som skyddsvärda när inte ens fem procent av hatbrotten leder till åtal? Kan en kriminalisering av resor för att delta i terrorhandlingar få som konsekvens att vissa individer och grupper ses som mindre hemmahörande i Sverige än andra? Och hur har statens historiska kategoriseringspolitik gentemot samerna påverkat vår bild av samerna som folk och som svenska medborgare?

I ett panelsamtal med expertis från olika grupper i samhället kommer vi att belysa institutionernas och regelverkens roll för att manifestera svenskhet och norm. Vi kommer även att diskutera vad som krävs för att bryta dessa mönster och skapa ett samhälle där mänskliga rättigheter gäller alla och där staten inte kategoriserar människor utifrån etnisk tillhörighet, ras eller hudfärg.

Deltagare:

Jeff Werner, Göteborgs universitet
Irene Molina, Uppsala universitet
Heidi Pikkarainen, Kommissionen mot antiziganism/Vitboken
Kristina Sehlin Macneil, Umeå universitet

Moderator: Johanna Westeson, Civil Rights Defenders

Tid: 10 november kl. 10.30-12.00
Plats: G4

Klicka här för direktlänk till eventet.

Välkommen!

Categories: Events and News.
Tags: Johanna Westeson and MR-dagarna.
Regions: Sweden.