(Svenska) Riksdagsseminarium: Lagliga vägar till Europa

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Foto-seminarium

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I samarbete med Civil Rights Defenders och Amnesty International bjuder Vänsterpartiets och Centerpartiets riksdagsgrupper in till seminariet Lagliga vägar till Europa.

Tid: 18 november 13:00-14:30
Plats: L4-17 i Riksdagen, ingång Mynttorget 2
Samtalsledare: Nedjma Chaouche
Anmälan: Skickas till johanna.granbom@riksdagen.se
Sista anmälningsdag: 14 november

Obs! Ta med legitimation

Under sommaren och hösten har vi sett hur Medelhavet skördat många dödsoffer, då människor i brist på alternativ tvingas företa sig den livsfarliga resan över havet. Närmare 60 miljoner människor är på flykt i världen. Inte sedan andra världskriget har så många människor tvingats lämna sina hem. De flesta söker skydd i det egna landet och i länder kring konfliktområdena, men vissa söker sig även till Europa med en förhoppning om att nå säkerhet och skydd. Trots att rätten att söka asyl är en grundläggande mänsklig rättighet saknas idag legala vägar att söka asyl, och att ta sig till Europas länder för att förverkliga denna rättighet. Istället tvingas flyktingarna i händerna på människosmugglare, för att med risk för sina liv försöka ta sig till Europa.

Samtidigt som Sverige och flera andra EU-länder har en i stora delar rättssäker asylprocess görs inget av medlemsländerna för att skapa säkra vägar till Europa. Tvärtom pågår en debatt om hur nya hinder kan resas för att göra Sverige och andra EU-länder mindre attraktiva för flyktingar. Men åtgärder som syftar till att färre personer ska vända sig hit i hopp om skydd kan också innebära brott mot de mänskliga rättigheterna.

Mot bakgrund av situationen för många flyktingar idag, och utvecklingen i Sverige och Europa, bjuder Vänsterpartiet och Centerpartiet i samarbete med Civil Rights Defenders och Amnesty International in till ett seminarium i riksdagen den 18 november. Vi vill med seminariet lyfta asylrätten ur ett människorättsperspektiv, och diskutera vad Sverige och Europa konkret kan och behöver göra för att skapa legala och säkra vägar för att kunna söka asyl i Sverige och EU.

Medverkande:

Gregor Noll, Professor vid Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt
Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor, Amnesty International
Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet
Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet

Categories: Events and News.
Regions: Sweden.