(Svenska) När behovet av stöd är akut

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

LICADHO

Foto: LICADHO

Runt om i världen arbetar modiga människor intensivt med att skydda grundläggande mänskliga rättigheter, inte sällan med risk för sitt eget liv. Många av dem verkar i repressiva regioner vilket gör att de befinner sig i en utsatt situation på såväl arbetet som på fritiden. För de allra mest utsatta kan situationen eskalera mycket snabbt, vilket skapar ett behov av akut stöd – för detta har vi en akutfond.

Stöd Akutfonden genom att:

– Ge en gåva via kontokort och välja ”Akutfonden” som ändamål – Klicka här
– Swisha valfritt belopp till 900 12 98 och skriv AKUT som meddelande

– SMS:a AKUT till 72980 för att skänka 100 kr

År 2011 upprättade Civil Rights Defenders Akutfonden för att hjälpa människorättsförsvarare som befinner sig i överhängande fara och som utsätts för hot och påtryckningar från flera aktörer, inte sällan från regimen i den stat de arbetar. Genom medel från Akutfonden kan vi bland annat hjälpa människorättsförsvarare att tillfälligt gömma sig, lämna landet, få rättshjälp eller att skydda viktig kommunikation, så som vittnesuppgifter eller andra känsliga dokument.

– När en människorättsförsvarare utsätts för direkta hot eller övergrepp, är stödet från andra aktivister i landet, liksom internationellt stöd, ofta helt avgörande. Akutfonden ger oss möjlighet att snabbt kunna mobilisera resurser och sätta en person, och ibland även hans eller hennes familj, i säkerhet, säger Marie Månson, programchef för utsatta människorättsförsvarare på Civil Rights Defenders.

Vi arbetar dessutom med förebyggande säkerhetsåtgärder för våra partners som outtröttligt kämpar på plats. Bland annat bidrar vi med att installera övervakningskameror, galler för fönster och säkerhetsdörrar. Vi arbetar hela tiden intensivt med att ta fram innovativa lösningar som ska stärka deras arbete och säkerhet.

Under 2016 utförde vi 31 skyddsaktioner med hjälp av fondens medel. Totalt stödde vi 134 människorättsförsvarare och deras närstående. Ungefär hälften av fallen handlade om att hjälpa hotade människorättsförsvarare att tillfälligt flyttas till säkerhet inom eller utanför hemlandet. En fjärdedel av fallen rörde preventiva säkerhetsåtgärder på kontor och i hem, och de övriga fallen var till största delen hjälp med advokatkostnader.

Akutfonden stödjer idag människorättsförsvarare i Östeuropa, Centralasien, Sydostasien, Östafrika och Latinamerika.

– På de flesta håll i världen ökar trycket mot utsatta människorättsförsvarare vilket innebär att behovet av stöd från Akutfonden växer, säger Marie Månson. För att möta detta behöver vi fler bidrag så att vi kan genomföra fler akuta insatser samt arbeta långsiktigt och förebyggande.

Med din gåva bidrar du till att stärka utsatta människorättsförsvarare så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete. Ditt stöd behövs!

Stöd vår Akutfond genom att:

– Ge en gåva via kontokort och välja ”Akutfonden” som ändamål – Klicka här
– Swisha valfritt belopp till 900 12 98 och skriv AKUT som meddelande
– SMS:a AKUT till 72980 för att skänka 100 kr till vår Akutfond.
– Sätta in en gåva på vårt 90-konto, BG 90 01 29-8, och skriva AKUT i meddelanderutan.

Categories: News.
Tags: Akutfonden.
Regions: All regions.