(Svenska) Snart drar vi igång vårens Human Rights Clinic – vill du vara med?

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Julia_600x300

Julia Wallensteen. Foto: Civil Rights Defenders

Den 16 mars startar vi återigen Human Rights Clinic ett initiativ för studenter som vill varva juridikstudierna med att fördjupa sig inom mänskliga rättigheter. Pluggar du på juristprogrammet vid Uppsala universitet och har avslutat termin 6 eller motsvarande? Då har du möjlighet att ansöka om en av platserna till vårterminen. Läs mer här.

Vill du veta mer om Human Rights Clinic? Då kan du läsa artikeln nedan om Julia Wallensteen som var en av deltagarna under höstens Human Rights Clinic:


“Jag har fått bidra till något som faktiskt skulle kunna förändra en annan människas liv”

 

Under hösten har omkring 15 juriststudenter deltagit i Civil Rights Defenders och Uppsala universitets Human Rights Clinic – ett initiativ för studenter som vill varva juridikstudierna med att fördjupa sig inom mänskliga rättigheter. Julia Wallensteen är en av dem.

Human Rights Clinic startade som ett pilotprojekt och är nu inne på sitt andra år. Projektet, som i år finansieras av VINNOVA, utformades genom ett nära samarbete mellan Civil Rights Defenders och Juridiska fakulteten i Uppsala.

– När man pluggar juridik är det ofta fokus på affärsjuridik eftersom det är där jobben finns, så det finns inte så mycket utrymme för dem som vill göra annat. Jag och de flesta juriststudenter som är intresserade av mänskliga rättigheter har liknande erfarenheter – vi tycker att det är för lite fokus på det i utbildningen. Så därför är det jätteroligt att få vara en del av detta, säger Julia Wallensteen.

Under höstens kurs har studenterna fått fördjupa sig inom två olika rättsområden med praktiska fall där Civil Rights Defenders sett att det förekommer människorättskränkningar och behov av utredning. Den ena halvan av studenter har fokuserat på asyl- och migrationsfrågor kopplade till ensamkommande barn från Afghanistan och den andra halvan på etnisk diskriminering och tvångsomhändertagande av barn.

– Det var jätteintressant att få jobba med ett faktiskt fall. På juristprogrammet får vi bara arbeta med teoretiska fall, men här på Human Rights Clinic har vi fått bidra till något konkret som faktiskt skulle kunna förändra en annan människas liv. Vi har till exempel skrivit en JO-anmälan på grund av människorättskränkningar.

Vad har du lärt dig under tiden med Human Rights Clinic?

– Otroligt mycket, både praktiskt och formalia; till exempel hur man skriver en överklagan och en JO-anmälan, så det är väldigt bra inför framtiden. Vi har jobbat ihop med experter och fått bra feedback under arbetets gång. Sen har det varit väldigt värdefullt att få kontakt med Civil Rights Defenders och andra studenter som är intresserade av mänskliga rättigheter, så det har varit ett bra sätt att knyta kontakter.

Vann innovationspris

I början av december tilldelades Human Rights Clinic pris i samband med UU innovations (Uppsala Universitet Innovation) 10-årsjubileum. Projektet uppmärksammades som ett av elva lovande innovationsprojekt och fick ta emot den nya utmärkelsen ”Attraktivt innovationsprojekt”.

Vill du veta mer om Human Rights Clinic? Läs mer här. Du kan även läsa mer om Human Rights Clinic på juridiska fakultetens hemsida.

Är du juriststudent vid Uppsala universitet, har läst T6 och är intresserad av delta i Human Rights Clinic under vårterminen 2018? Kontakta Anna Jonsson Cornell vid Juridiska fakulteten, anna.jonsson_cornell@jur.uu.se

Categories: News.
Tags: Human Rights Clinic.
Regions: Sweden.