(Svenska) Civil Rights Defenders positiv till åtal mot polisman i Varberg

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

TV4 poliskjutning
23 januari. John Stauffer, Civil Rights Defenders chefsjurist, uttalar sig om polisskjutningen av en knivman i Varberg sommaren 2013.

Den 22 januari väckte chefsåklagare Jan Pernvi åtal mot den polisman som sköt ihjäl en 24-årig knivman i Varberg den 7 juli 2013. Civil Rights Defenders som under en länge tid kritiserat den svenska polisens hantering av situationer där förövaren lider av någon form av psykisk sjukdom är positiv till åtalet. 

Den 23 januari uttalade sig Civil Rights Defenders chefsjurist Johan Stauffer i TV4 nyheterna om polisskjutningen i Varberg.
– Tittar man på gärningsbeskrivningen i åtalet är det tydligt att det begåtts flera fel i situationen(…) Inte bara i det här fallet, men ur ett generellt perspektiv är det (åtalet) positivt. Polisen bör se över sina rutiner av hur man agerar i sådana här situationer, sade John Stauffer, chefsjurist på Civil Right Defenders till TV4 Nyheterna.

Här kan du se hela TV4-intervjun med John Stauffer

Civil Rights Defenders har tidigare tagit tydlig ställning i frågan. Så här sa Robert Hårdh, Civil Rights Defenders chef, i en intervju med SVT 8 juli 2013.

“Vi har sett de här dödsfallen som har skett sedan mitten av 90-talet. En majoritet av dem är oftast psykiskt sjuka. Här menar vi att det saknas en beredskap inom polisen, hur man hanterar den här kategorin av personer. Det är ett misslyckande, inte bara för poliser utan för samhället i stort.”

Här kan du läsa hela intervjun med Robert Hårdh

Categories: News.
Tags: Polisskjutningar, TV4, and Varberg.
Regions: Sweden.