(Svenska) Civil Rights Defenders polisanmäler nazister för hets mot folkgrupp

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Foto: David Lagerlöf

Tumult när Nordiska motståndsrörelsen 1 maj förra året demonstrerade i Borlänge. Foto: David Lagerlöf

Flera ledande personer från nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med demonstrationen i Göteborg den 30 september. I dag polisanmäler Civil Rights Defenders brotten.

Demonstranterna bar nationalsocialistiska symboler på fanor, sköldar och kläder, varav det mest frekventa var NMR:s officiella symbol “tyr-runan” – ett märke som främst är känt för att ha använts av SS-medlemmar under nazityskland. NMR använder sig av symbolerna för att sprida rörelsens ideologiska budskap om rasöverlägsenhet och rashat.

– Sverige har en skyldighet att effektivt bekämpa hatbrott och rasism, bland annat genom att inte tillåta aktiviteter som sprider rasistisk propaganda. Därför är det viktigt att sätta ner foten och lagföra den här typen av brottsliga aktiviteter som organisationen bedriver, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Enligt polisens tolkning ska symbolerna kunna kopplas till 1930- och 40-talets nazistiska rörelser för att användningen ska utgöra hets mot folkgrupp. Civil Rights Defenders menar dock att tolkningen är alltför snäv.

– Det är viktigt att se den nazistiska symboliken i demonstrationståget som helhet och inte bara fokusera på enskilda symboler och dess historiska kopplingar. Den som bär eller marscherar under Nordiska Motståndsrörelsens symboler sprider nazism och gör sig därigenom skyldig till hets mot folkgrupp, säger Robert Hårdh.

NMR är en nazistisk organisation med en tydlig våldsideologi grundad på en antidemokratisk tro som uppmanar till våld mot bland annat etniska minoriteter och som i modern tid lett till förföljelse och Förintelsen. Oberoende av anspelningarna på 1930 och 1940-talets nationalsocialism sprider NMR ett budskap som i sig utgör hets mot folkgrupp.

Klicka här för att ladda ner Civil Rights Defenders polisanmälan.

För mer information, vänligen kontakta press@crd.org eller +46 76 576 27 62

Läs mer:

Hårdare lagstiftning mot nazism – Sverige måste leva upp till sina internationella åtaganden
Domstol går på Civil Rights Defenders linje – ändrar väg för nazistdemonstration
Nazistorganisations demonstrationstillstånd överklagas

Categories: News.
Tags: Nordiska Motståndsrörelsen.
Regions: Sweden.