(Svenska) Avhysningen från Sorgenfri kritiseras av FN

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Den senaste tiden har blickarna riktats mot Malmö med anledning av avhysningen av de omkring 200 EU-migranterna från boplatsen på Sorgenfri i början av november. Civil Rights Defenders har den 30 oktober, i ett öppet brev till Malmö stad, uttryckt oro över att avhysningen innebär att Sverige kränker de boendes mänskliga rättigheter och därmed bryter mot de internationella åtaganden staten har åtagit sig att följa.

Vår kritik får även stöd av FN:s särskilda rapportör för minoritetsfrågor, Rita Itzak, som i ett brev till utrikesminister Margot Wallström kritiserar stängningen av Sorgenfri och uttrycker stark oro över att avhysningen ”kan förstärka romernas utanförskap och den marginaliserade ställning som gruppen har och få allvarliga konsekvenser för deras grundläggande mänskliga rättigheter”.

I brevet kritiseras särskilt bristen på alternativa boenden för de drabbade vilket kan leda till att de blir hemlösa. FN:s särskilda rapportör ställer också ett flertal viktiga frågor till utrikesministern om processen som ledde fram till beslutet och vilka åtgärder man har tagit för att säkerställa att de boende inte blir hemlösa.

Civil Rights Defenders välkomnar Rita Itzaks engagemang och vi ser fram emot utrikesministerns svar på de frågor den särskilda rapportören ställer till den svenska regeringen.

Här kan du läsa FN-rapportörens brev i sin helhet.

Läs även våra andra artiklar om Sorgenfri:

Stoppa avhysningen från boplatsen på Sorgenfri
Debatt: Malmö stad har inte tagit sitt ansvar
Staden ersätter misär med ännu mer misär

Vill du veta mer? I december lanserar Civil Rights Defenders en rapport om Sveriges skyldigheter att värna utsatta EU-medborgares rättigheter. Mer information kommer på hemsidan inom kort.

Categories: News.
Tags: FN, Margot Wallström, Rita Itzak, and Sorgenfri.
Regions: Sweden.