(Svenska) “Minoritetspolitiken i Sverige har misslyckats”

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

http://www.youtube.com/watch?v=Aq62yAnYBbQ
Rosario Ali Taikon pratar om romers rättigheter

Civil Rights Defenders bjöd den 23 oktober in Rosario Ali Taikon till ett seminarium om romers rättigheter. En fråga han brunnit för och aktivt arbetat för under tio års tid. Under seminariet belyste han de kränkningar och den frustration många romer upplever i Sverige idag.

Våren 2013 presenterade regeringen en strategi för romsk inkludering samhället. Det övergripande målet är att en rom som föds idag ska ha samma rättigheter som alla andra i Sverige 2032. För Rosario Ali Taikon innebär detta att han och hans barn inte förväntas kunna njuta av sina mänskliga rättigheter i Sverige förrän 2032.

– Att vänta i 20 år på att få sina rättigheter respekterade känns inte bra. Det går alldeles för långsamt, vi hade förväntat oss mer, säger Rosario Ali Taikon.

Frågor som rör hur och om de mänskliga rättigheterna respekteras i Sverige har länge ingått i Civil Rights Defenders arbete och kommer nu att intensifieras. Ett bidrag på sju miljoner från Svenska Postkodlotteriet för att främja arbete mot intolerans och för mångfald, innebär att organisationen nu kan arbeta med ett speciellt fokus på minoriteters rättigheter.

– Vi måste lyfta den här frågan. För är det här bara en romsk fråga? Nej, det är en samhällsfråga och det handlar om det civila samhället vi lever i, säger Rosario Ali Taikon.

Under seminariet den 23 oktober lyfte Rosario Ali Taikon många av de frågor han aktivt arbetat med under tio år och var mycket kritisk till Sveriges minoritetspolitik.

–  Romer har funnits i Sverige i 500 år men först 1999 fick vi officiellt nationell minoritetsstatus. Vi måste erkänna att minoritetspolitiken i Sverige har misslyckats, sa han.

Vill du höra mer från Rosario Ali Taikon? Se hela seminariet här:

Civil Rights Defenders Sverigefokus i punktform:
– Lagstiftare, politiker och myndigheters arbete med att garantera att de mänskliga rättigheterna respekteras kommer att analyseras och utvärderas.
– Där strukturell diskriminering, intolerans och rasism påträffas kommer ansvariga att ställas till svars både genom att bedriva offentliga debatter men också genom juridiska processer.

Se tidigare artiklar i ämnet
Sju miljoner till arbete mot våld, diskriminering och hatbrott
Debatt: Romaregister är institutionaliserad rasism

Categories: News and Videos.
Tags: Human rights, Roma rights, Rosario Ali Taikon, and Seminar.
Regions: Sweden.