(Svenska) Rättsskandal att Agiza och Alzery nekas uppehållstillstånd

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Regeringen beslutade på torsdagen att inte bevilja Mohammed Alzery och Ahmed Agiza uppehållstillstånd. Båda männen hade ansökt om att få återvända till Sverige, Ahmed Agiza för att få återförenas med sin familj, hustru och fem barn, som bor här.

– Det är inget annat än en rättsskandal, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders. Sverige har inte bara ansvar för övergreppen som de båda männen utsattes för på svensk mark utan även för de fortsatta kränkningar som följde, och fortfarande pågår, i Egypten.

Ahmed Agiza har, trots snart åtta års frihetsberövande, aldrig fått tillgång till en korrekt domstolsprövning. Han dömdes i en summarisk militärrättegång utan möjlighet att kalla egna vittnen eller att överklaga domen. Hans skuld för ett eventuellt terroristbrott har aldrig bevisats. De anklagelser som har riktats emot honom i Egypten har dessutom varit av en sådan karaktär att de inte ens är straffbara i Sverige. Mohammed Alzery är fri sedan 2003 och har aldrig åtalats eller dömts för något brott och är enligt den egyptiska regeringen inte heller misstänkt för någon olaglig gärning.

– Istället för att neka dem uppehållstillstånd borde Sverige aktivt ha verkat för Agizas frisläppande, säger Robert Hårdh.

En upprättelse för de kränkningar som Agiza och Alzery utsatts för kräver mer än bara ett skadestånd. Det kräver i grunden att männen försätts i den situation de befann sig innan kränkningarna skedde. Sverige har en skyldighet att ge de båda männen uppehållstillstånd som en del av den reparation männen har rätt till. I Sverige skulle de kunna få rehabilitering för de fysiska och psykiska skador som de åsamkats på grund av regeringens beslut att avvisa dem till Egypten. Något som de inte fått och inte kommer att få i Egypten.

– Det är en fruktansvärd och oerhörd tragedi för familjen, inte minst för Ahmed Agizas hustru Hanan. Det är också en skam för Sverige att männen återigen utsätts för en rättsosäker prövning där underlaget för den säkerhetsbedömning som uppenbarligen gjorts av regeringen har varit helt otransparent. Det är omöjligt att förstå vad som ligger till grund för regeringens bedömning, säger Anna Wigenmark människorättsjurist på Civil Rights Defenders och representant för båda männen.

För mer information kontakta:

Robert Hårdh, chef Civil Rights Defenders, 0709-14 63 14

Anna Wigenmark, människorättsjurist, 070-581 50 85

Categories: News.
Tags: Ahmed Agiza, Expulsion, Mohammed Alzery, and Rule of Law.
Regions: Sweden.