(Svenska) Per Anger-priset till vitrysk människorättsförsvarare

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aljaksandr Bialiatski, grundare och ordförande av människorättsorganisationen Viasna, har tilldelats 2006 års Per Anger pris. Under sina tio år som ledare för Viasna har Bialiatski hjälpt tusentals offer för den totalitära regimen i Vitryssland. För sin kamp har han ställts inför rätta ett tjugotal gånger.

Svenska Helsingforskommittén har i många år följt den negativa utvecklingen i Vitryssland. Vi har under denna period haft ett mycket väl fungerande samarbete med Viasna framför allt i form av informationsutbyte och moraliskt stöd. Senast under presidentvalet i mars kunde vi på plats i Minsk följa hur Bialiatski och hans kollegor i Viasna arbetade dygnet runt för att ge stöd och hjälp till alla de människor som arresterades och dömdes i farsartade rättegångar.

Viasna erbjuder genom sina kontor olika former av rättsstöd till tusentals människor årligen. Man bevakar rättegångar och demonstrationer samt tillhandahåller information till omvärlden om situationen och utvecklingen i Vitryssland. Organisationen är en av få källor till information som finns kvar i Vitryssland, både gentemot omvärlden men även gentemot landets egen befolkning. Hot och trakasserier hör till vardagen för Aljaksandr Bialiatski och hans personal. Deras kontor avlyssnas och övervakas av vitryska KGB.

Svenska Helsingforskommittén har genom samarbetet med Viasna haft möjlighet att följa organisationens arbete på nära håll. Vi har alltid beundrat dem för deras mod och professionalism under de mest pressade situationer. Den 23 mars 2006 beslutade SHK:s styrelse enhälligt att nominera Aljaksandr Bialiatski till 2006 års Per Anger-pris.

För andra året i rad har Svenska Helsingforskommitténs kandidat tilldelats det prestigefyllda Per Anger priset. Förra årets pristagare var Arsen Sakalov vår partner i Stichting Russian Justice Initiative. Nio organisationer deltar i nomineringsförfarandet.
?

Categories: News.
Tags: Ales Bialiatski, Per Anger Prize, and Viasna.
Regions: Belarus.