(Svenska) Sverige måste kräva att vitryska dissidenter släpps

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Debattartikel på Newsmill

Den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt måste tydligt klargöra för den vitryska diktaturregimen att den förbehållslöst ska respektera sina internationella förpliktelser om de mänskliga rättigheterna. Först och främst ska den omedelbart frige landets politiska fångar och se till att de erbjuds den vård de behöver, skriver Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Efter den våldsamma uppgörelsen med Vitrysslands oliktänkande i samband med presidentvalet i slutet av december fortsätter den omänskliga behandlingen av landets regimkritiker. Fredliga demokratiaktivister och oppositionella presidentkandidater sitter fängslade under svåra och rättsvidriga förhållanden. De som är sjuka eller skadade får inte tillräcklig vård. Civil Rights Defenders kräver att den vitryska regimen omedelbart tillhandahåller nödvändig läkarvård och friger de som fängslats för sina åsikters skull. Vi uppmanar den svenska regeringen att ställa sig bakom detta krav.
Tre veckor har gått sedan presidentvalet i Vitryssland då 10 000-tals personer gav sig ut på gatorna för att protestera mot det omfattande valfusket. Medan vi i Sverige och i andra delar av världen har firat jul och nyår har hundratals demokratiaktivister och oppositionella i Vitryssland spenderat helgerna inlåsta i sina celler för att de deltagit i de fredliga protesterna. Ledande oppositionspolitiker och deras medarbetare riskerar långa fängelsestraff.

Det var ingen slump att valet hölls strax innan jul och nyår. Den vitryska regimen räknade med att helgerna skulle flytta omvärldens uppmärksamhet från regimens övergrepp. Över 600 personer har gripits sedan valet. Majoriteten av dessa har släppts efter att ha dömts till och avtjänat 10-15 dagars arrest. Kvar finns personer som misstänks ha brutit mot artikel 293 i den vitryska brottsbalken, som stipulerar upp till 15 års fängelse för deltagande i eller organisering av massupplopp.

Myndigheterna har i samband med frihetsberövandena nekat personer nödvändig läkarvård. Det har även rapporteras om fall av tortyrliknande behandling. Omfattningen av bristande vård och övergrepp är i dagsläget oklar. Mörkertalet är stort eftersom det är svårt för både advokater och anhöriga att få tillgång till de som fängslats. Dessutom är människor rädda och vitryska människorättsförsvarare som arbetar för att hjälpa de utsatta är under hård press av säkerhetstjänsten, KGB.

Våra vitryska kollegor har förgäves uppmanat myndigheterna att erbjuda adekvat vård till alla som behöver det. Flera av de aktivister och presidentkandidater som fortfarande hålls frihetsberövade är i behov av läkarvård. Bland dessa Vladimir Nekljajev som misshandlades svårt av myndigheterna och fördes bort av KGB från sin sjukhussäng den 19 december. Uppgifter om att han sedan gripandet har drabbats av farligt förhöjt blodtryck förstärker oron.

I ett inlägg på DN Debatt 30/12 2010 understryker utrikesminister Carl Bildt vikten av att Sverige och Europa reagerar tydligt och kraftfullt mot den oroande utvecklingen i Vitryssland, att det är en fråga för vår egen trovärdighet att vi står upp för de grundläggande värderingar som präglar varje demokrati och rättsstat. Självfallet delar jag Bildts uppfattning i denna del – vi har alla ett moraliskt ansvar att inte överge de människor som med risk för sin egen säkerhet och hälsa arbetar för att även vitryssar ska få tillgång till de medborgerliga och politiska rättigheter som vi i övriga delar av Europa tar för givet.

Men det är viktigt att pressen mot den vitryska regimen fortsätter. Den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt måste tydligt klargöra för den vitryska diktaturregimen att den förbehållslöst ska respektera sina internationella förpliktelser om de mänskliga rättigheterna. Först och främst ska den omedelbart frige landets politiska fångar och se till att de erbjuds den vård de behöver.

Categories: Opinion.
Tags: Aleksander Lukashenka, Carl Bildt, and Presidential election 2010.
Regions: Belarus.