(Svenska) Europa måste ställa krav på regimen i Azerbajdzjan

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

DN debatt 13 maj, 2013

För ett år sedan riktades blickarna mot Azerbajdzjan – både mot Bakus kristallhall där Eurovision 2012 avgjordes och mot de människorättsbrott som regimen begår mot sina medborgare. Nu lyser schlagerstjärnorna på Malmö arena. Kränkningarna av människors rättigheter i Azerbajdzjan fortsätter men kritiken mot den azeriska regimen lyser, i år som i fjol, däremot med sin frånvaro. Det är hög tid att utrikesminister Carl Bildt och hans europeiska kollegor ser till att människorättsbrotten får politiska och ekonomiska konsekvenser för den azeriska regimen.

I morgon, 14 maj, publicerar Civil Rights Defenders rapporten ”Azerbaijan a year after Eurovision: No sweet songs for human rights defenders”. Rapporten visar att förtrycket mot det civila samhället i Azerbajdzjan har nått nya bottennivåer. Sverige och andra europeiska länder måste därför öka trycket på den azeriska regimen genom att:

– Alltid och konsekvent ta upp mänskliga rättigheter i samtliga kontakter med regimen.
– Göra avsevärda förbättringar gällande respekten för de mänskliga rättigheterna till ett villkor för fortsatt ekonomiskt stöd inom ramarna för EU:s Östliga partnerskap.
– Kräva att Azerbajdzjan gör tydliga framsteg i respekten för mänskliga rättigheter inför presidentvalet i oktober 2013. Om regimen fortsätter att slå till mot regimkritiker måste detta fördömas kraftigt av omvärlden.

Efter förra årets Eurovision har regimen i synnerhet attackerat dem som bidrog till att människorättskränkningarna i landet fick internationell uppmärksamhet. Kampanjen ”Sing for Democracy”, som var särskilt framgångsrik, smutskastades i azeriska medier. Fotoreportern Mehman Huseynov, aktiv i Sing for Democracy, anklagades i juni 2012 för att ha förolämpat en polisman och riskerar uppemot fem års fängelse.

Förföljelsen av oliktänkande fortsätter och mycket tyder på att den ökade pressen är ett försök att tysta kritiska röster inför landets presidentval i oktober 2013. Flera människorättsförsvarare har gripits eller dömts till långa straff. Bland dem finns människorättsadvokaten Bakhtiyar Mammadov, som i februari dömdes till åtta års fängelse. Mammadov representerade invånare som tvångsförflyttades från sina hem i början av 2012 för att ge plats åt byggandet av Kristallhallen. I mars dömdes den oppositionelle journalisten Avaz Zeynalli till nio års fängelse. Han hade gjort sig känd för sin rapportering om korruption i tidningen Khural. Båda två har suttit fängslade sedan 2011.

I mars inledde myndigheterna också en kampanj mot ungdomsorganisationen NIDA, som jobbar för demokratiska reformer och mänskliga rättigheter. Ett halvdussin av organisationens aktivister har gripits och några har pressats att vittna mot sina egna kollegor.

Det är bara några exempel på grova människorättsbrott i Azerbajdzjan. Hot, tortyr, fabricerade åtal och trakasserier av familjemedlemmar är vardag för dem som vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna. Övergreppen pågår utan större kritik från omvärlden. I januari röstade Europarådets parlamentariska församling ner en resolution om politiska fångar i Azerbajdzjan. Ett av argumenten var att författaren till rapporten som låg till grund för resolutionen inte hade varit i landet men det bortsåg ifrån det faktum att den azeriska regimen hade nekat honom inresetillstånd.

I Sveriges utrikesdeklaration figurerar Azerbajdzjan bara i samband med konflikten mellan landet och Armenien om Nagorno-Karabach. Carl Bildt besökte Azerbajdzjan i december, kort efter att regimen chockhöjt bötesstraffen för demonstranter utan tillstånd, men han kritiserade inte alls regimen för de omfattande människorättsbrott den gjort sig skyldig till.

Azerbajdzjan är ett av sex länder som ingår i EU:s Östliga partnerskap, som initierades av bland annat Carl Bildt. Syftet med Östliga partnerskapet är att de sex länderna ska närma sig EU. Det är hög tid att Europa ställer tydliga krav på Azerbajdzjan så att landet närmar sig EU, inte bara ekonomiskt utan också när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna. Sveriges utrikesminister och hans europeiska kollegor måste tydligt fördöma människorättsbrotten i Azerbajdzjan.

Robert Hårdh
Chef, Civil Rights Defenders

Joanna Kurosz
Östeuropa- och Centralasienchef, Civil Rights Defenders

Categories: Opinion.
Tags: Eurovision song contest, Freedom of expression, Human Rights Defenders, and Loreen.
Regions: Azerbaijan.