(Svenska) Debatt: Hur kommer Sverige agera i Azerbajdzjan?

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Debattartikel Dagens Arena

Sverige deklarerade nyligen att man öppnar en ambassad i Azerbajdzjans huvudstad, Baku. Civil Rights Defenders argumenterar i Dagens Arena för att Sveriges nya aktiva roll i regionen kräver ett tydligt ställningstagande från regeringen. Mot systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna och för demokratisering av landet.

Den 9 oktober är det presidentval i Azerbajdzjan. Men med en regim som systematiskt tystar kritiska röster kommer valet vare sig bli fritt eller rättvist. Journalister, oppositionella politiker och nätaktivister är särskilt utsatta för regimens förtryck och många har fängslats utan att få sina fall prövade i domstol.

Myndigheter och regering ser det skrivna ordet, speciellt i tryckt media och i sociala medier, som ett stort hot och gör allt för att tysta kritiker. Motstånd rubriceras ofta som ”kriminella förtal” och kan ge fängelsestraff på upp till 3 år.

Civil Rights Defenders välkomnar ett ökat svenskt engagemang i Azerbajdzjan. Men då krav på mänskliga rättigheter hittills inte satts i första rummet i Sveriges relation med Azerbajdzjan ställer vi en öppen fråga till utrikesminister Carl Bildt: Innebär öppnandet av en ambassad i Baku att Sverige i högre grad kommer att prioritera mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan? Om ja, hur kommer detta att ske?

Läs hela artikeln i Dagens Arena

Läs också ett gemensamt uttalande från Civil Rights Defenders och ett 20-tal internationella organisationer inför valet: Press Release Azerbaijan

För mer information kontakta:
Robert Hårdh, chef, +46 709 146 314
Joanna Kurosz, programchef för Östeuropa- och Central­asien­, +46 709 896 011

Categories: Opinion.
Tags: ambassad, Azerbaijan, Carl Bildt, Debattartikel, Human rights, and Öppet brev.
Regions: Azerbaijan.