(Svenska) Hot mot ryska Memorial trappas upp igen

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Den ryska människorättsorganisationen Memorial, vars medarbetare i Tjetjenien Natalia Estemirova mödrades brutalt i juli förra året, utsätts nu för nya hot och förföljelse.

– De är folkets fiender, lagens fiender och statens fiender, sa Ramzan Kadyrov, den ryska delrepubliken Tjetjeniens president, om människorättsaktivister i allmänhet och Memorialanställda i synnerhet i en intervju för tjetjensk lokal-tv den 3 juli.

Tre dagar senare åtalades Oleg Orlov, Memorials styrelseordförande, för förtal och förhördes i över två och en halv timme.

–    Den senaste tidens angrepp på Memorial är illavarslande och för tankarna till förra årets kampanj mot människorättsförsvarare i Norra Kaukasus då fem personer mördades. Det finns risk för att Kadyrovs underlydande kommer att tolka hans ord som en instruktion för hur de ska agera gentemot människorättsförsvarare, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Åtalet mot Oleg Orlov är kopplat till hans uttalande efter Natalia Estemirovas död, då Orlov antydde att Kadyrov ligger bakom mordet. Den tjetjenske presidenten stämde Orlov, vilket har resulterat i två rättsprocesser. Han har redan dömts att betala skadestånd för uttalandet i en civilrättslig process. Trots att Kadyrov i februari 2010 meddelade offentligt att han skulle dra tillbaka sin brottsanmälan gällande förtal så fortsatte utredningen och Memorials ordförande är nu alltså åtalad i ett brottmål.

–    Det finns mycket som tyder på att åtalet mot Oleg Orlov är politiskt motiverat. Vi uppmanar den svenska regeringen att ta upp frågan i sina kontakter med Ryssland för att få stopp på förföljelserna av människorättsaktivister, säger Joanna Kurosz.

Categories: News.
Tags: Human Rights Defenders, Memorial, Natalia Estemirova, and Oleg Orlov.
Regions: Russia.