(Svenska) Europadomstolens öde vilar i Interlaken

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Med 47 medlemsstater, 800 miljoner tänkbara klaganden och en oroväckande stor målhög har arbetsbördan för Europadomstolen blivit nästintill omöjlig att bemästra. Förändringar och reformer krävs, kanske framförallt av och i medlemsstaterna.

När Europarådets ministerråd idag möts i Interlaken, i Schweiz, för att diskutera Europadomstolens framtid kan de beslut som fattas betyda antingen ett stärkt skydd för de mänskliga rättigheternas utövande i Europa eller en rejäl begränsning av desamma.

Civil Rights Defenders, tillsammans med en lång rad organisationer i Europa, riktar en uppmaning till staterna att se till att domstolen fortsätter att vara tillgänglig för alla och att förslag om att exempelvis införa nya regler som undantar fall från prövning eller att införa en avgift för att få en prövning i domstolen avvisas. Däremot välkomnas förslag som innebär att staterna bättre implementerar Europakonventionen och Europadomstolens domar. Till exempel genom att utveckla eller förbättra möjligheterna att pröva rättighetskränkningar nationellt och erbjuda gottgörelse när en kränkning har begåtts.

En fungerande och tillgänglig domstol där det inte behöver gå flera år mellan klagan och dom är oerhört viktigt för respekten för de mänskliga rättigheterna i Europa. Som människorättsorganisation har vi en viktig roll att fylla, bland annat genom att hjälpa till att utbilda och ge råd om de regler som gäller för att ett ärende ska tas upp av domstolen. Men det är staternas ansvar att se till att Europakonventionen respekteras och tillämpas på ett korrekt sätt nationellt för att minska antalet fall till domstolen.

Läs uttalandet: JOINT NGO pre Interlaken Statement

Categories: News.
Tags: European Court of Human Rights and Reforms of European Court.
Regions: Sweden.