(Svenska) Före detta Guantánamofånge får uppehållstillstånd

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Helsingforskommittén välkomnar dagens beslut som visar att migrationsdomstolen tagit hänsyn till att Adil Hakim inte själv valde att söka asyl i Albanien utan fördes dit av amerikanska myndigheter.

– Vi förutsätter att beslutet inte överklagas utan att Adil nu får möjlighet att andas ut efter de svåra år han har bakom sig. Vi hoppas också att han snart slipper den ovisshet han till viss del fortfarande lever i med tanke på att han inte vet om han kan återförenas med sin familj, säger Robert Hårdh, Helsingforskommitténs generalsekreterare.

Helsingforskommittén har tidigare uppmanat Sverige att ta emot personer som suttit oskyldigt fängslade på den amerikanska militärbasen. Dagens beslut är mycket positivt och förhoppningsvis kan domen leda till att fler före detta Guantánamofångar får möjlighet att söka uppehållstillstånd i Sverige.

För nio år sedan flydde Adil Hakim från Kina till grannlandet Kirgizistan. Han hade då fängslats och torterats tre gånger av den kinesiska regimen mellan 1997 och 1999 och familjen fruktade för Adils liv. Kvar i Kina blev hans gravida hustru och två små barn.

Två år senare, i Pakistan, såldes Adil Hakim till den amerikanska militären och hamnade så småningom på Guantánamo. Där hölls han fången i flera år trots att förhörsledarna på ett tidigt stadium erkände att ett misstag hade begåtts och att han var oskyldig.

I maj 2006 deporterade de amerikanska myndigheterna Adil Hakim till Albanien tillsammans med fyra av hans landsmän.

Uigurerna är en muslimsk minoritet i Kinas nordvästligaste provins, Xin Jiang eller Östturkestan, som förföljs, fängslas och utsätts för tortyr och avrättningar för det som den kinesiska regeringen betraktar som separatism.

Categories: Achievements.
Tags: Adil Hakim and Guantanamo.
Regions: Sweden.