(Svenska) Yttrande om tortyrbrott

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

I juni 2014 fick Justitiedepartementet i uppdrag av Regeringskansliet att utreda om det finns ett behov av att införa ett tortyrbrott i svensk rätt. I slutet av förra året skickades utredningen på remiss. Civil Rights Defenders har skrivit ett yttrande där vi framför våra synpunkter på utredningen, som bland annat föreslår att en ny lag införs där tortyr kriminaliseras som ett särskilt brott.

Civil Rights Defenders är positiva till förslaget om en ny lag som kriminaliserar tortyr. Vi anser att befintlig svensk rätt inte omfattar alla delar av tortyrbrottet så som det är definierat i internationell och europeisk rätt, varför en kriminalisering av ytterligare handlingar är nödvändig. För att Sverige fullt ut ska leva upp till internationella åtaganden menar vi dock att utredarens förslag måste kompletteras, bland annat genom att gärningsmannaskapet klargörs, alternativt utvidgas, och att ansvar kan utkrävas vid till exempel samtycke till tortyr.

Klicka här för att läsa hela yttrandet.

Categories: Human Rights.
Regions: Sweden.