(Svenska) Hearing i Sveriges Riksdag om människorättskrisen i Rakhine State i Burma

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Krisen i Rakhine i västra Burma/Myanmar eskalerar efter att myndigheterna i mars tvingade internationella humanitära organisationer att lämna delstaten. Den etniska folkgruppen rohingya, redan utsatta för förföljelse och fördrivning, står inför en katastrof. Den humanitära situationen har länge varit kritisk och utvisningen av organisationer som Läkare Utan Gränser innebär dels en kraftig begränsing av humanitärt stöd, dels att oberoende information om läget inte når omvärlden.

Sedan storskaliga våldsamheter mellan minoritetsgrupper i Rakhine utbröt i juni 2012 har hundratals människor dödats och hundratusentals tvångsförflyttats. Ännu är mer än 140 000 personer främst tillhörande rohingya förvisade till särskilda läger och kvarter. De är beroende av nödsändningar utifrån. Human Rights Watch menar att det som pågår är etnisk rensning, och rapporter från organisationer som Fortify Rights liksom uttalanden från FNs specialrapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar indikerar att diskrimineringen av rohingya är förankrad på regeringsnivå.

Sveriges och EU:s respons till upprepade våldsutbrott, massakrer och systematisk diskriminering, jämte till den upptrappade humanitära krisen, motsvarar inte krisens magnitud. Delstaten Rakhine är en krutdurk som riskerar att blockera Burmas historiska reformprocess och som redan har regionala implikationer. Sverige har i detta skede ett särskilt ansvar att agera då vi finansierat den folkräkning som ledde till den senaste vågen av attacker mot INGOs och evakueringen av desamma. Detta trots varningar från etniska grupper i Burma/Myanmar, och internationella organisationer såsom Human Rights Watch, International Crisis Group och Transnational Institute.

Medverkar gör av:
Swedish Rohingya Association
Svenska Burmakommittén
Civil Rights Defenders
Olof Palme International Center
Svenska Freds och Skiljedomsföreningen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

Datum: torsdag 8 maj 2014
Tid: 12.45 – 13.50 (lunchfika från 12.15) Plats: L4-17
Adress: Sveriges Riksdag, Mynttorget 2
Anmälan senast onsdag 7 maj till info@burmakommitten.org

Categories: Events.
Tags: Rakhine State, Rohingya, and UN Special Rapporteur.
Regions: Myanmar.